Home arrow Klassementen
Tour Klassementen PDF Afdrukken E-mail

De Tour kent diverse uitdagingen. Behalve de strijd om het eindklassement(gele trui)strijden renners en wielerploegen om punten per etappe te verdienen . De renner met het hoogste totaal aantal punten in een bepaald klassement mag de volgende etappe in de trui rijden met een bepaalde kleur of print. Er zijn flinke geldbedragen te winnen met de verschillende klassementen.

  • Algemeen klassement - gele trui: kortste totale tijd over alle etappes
  • Puntenklassement - groene trui: punten worden gescoord aan het eind van de etappes, in het bijzonder de vlakke etappes en in tussensprints
  • Bergklassement - bolletjestrui: punten worden gescoord aan de top van de diverse klims
  • Jongerenklassement - witte trui: hoogst genoteerde renner in het algemeen klassement onder een bepaalde leeftijd
  • Rood rugnummer: een rood, in plaats van zwart rugnummer: een jury kijkt dagelijks wie die dag het meest aanvallend heeft gereden, en kent op basis daarvan punten toe. Dit moet niet verward worden met de rode lantaarn, dat is niet-officiële term voor degene die als laatste in het klassement staat.
  • Ploegenklassement - elke dag worden de tijden van de drie eerste rijders van elk team opgeteld

In het verleden zijn er nog verscheidene andere klassementen opgemaakt die inmiddels zijn afgeschaft. Voorbeelden zijn de Rode trui voor de tussensprints en de Lapjestrui voor het combinatieklassement.

 

Ook bestond er een ploegenpuntenklassement; de ploeg die daarin aan de leiding stond droeg groene petjes. In de drie weken durende Tour worden enkele individuele- en ploegentijdritten verreden. De Ronde kent tevens enkele rustdagen.

 

Vaak begint de Tour de France in één van de buurlanden. Voor het recht een tourrit in eigen stad of dorp binnen te halen wordt veel geld gevraagd; de belangrijkste tegenprestatie is naamsbekendheid voor woonplaats en/of -gebied.